Naturen genom min kameralins

Senaste inläggen

Av Gunnel Sörensen - 30 mars 2011 18:55

Det var ett tag sedan nu, som vi gjorde om rummet där uppe till badrum.


 

Så här såg det ut, ett rum som använts till lite av varje, senast var det träningsrum. Men nu ska här bli ett badrum.


     


Vi river upp golvet o upptäcker ett samelsurium av bjälkar o rör   Oj oj oj hur lösa det här. på något sätt måste bjälkarna växlas om så vi kan dra rör o ändå vara säkra på att golvet håller, Maken är ju som tur händig o snart har han fixat fram en järnbalk.


   


Var sedan tvungna att göra hål i väggen, (stockvägg) för att dra ner rör, även här fick vi stadga upp det hela med hjälp av järn.

 

Vi gör en upphöjning där badkaret ska stå för att avloppsrören ska få plats, sedan blir det bra att karet kommer i höjd med fönstret. Reglerna börjar komma på plats o rummet tar form.


     


Mycket jobb är det   Vi fick ta bort bänken vid murstocken vilket medförde en del jobb med murning.


     


Först isolerade vi, plast på den o sedan osb-skivor o sist gips, många foton togs för att hålla kåll på var kablar o rör kommer att dras, en kamera är ett bra verktyg.


     


  

Vad ljust det blev, tycker om utsikten. Här har fönsterkarmen blivit målad till det nya fönstret, taket är oxå färdigt. Brunnar har satts dit o mätts ut inför flytspacklingen.


     


Och nu händer det, det som inte får hända när man ska bygga badrum o har beställt flytspackel till nästa dag, maken blir sjuk  40 graders feber o alldeles skakig.

Ja ja golvvärmen ska dit o det kan ju jag fixa, maken vill allt hjälpa till men efter en stund tar krafterna slut, jag kryper omkring o försöker att inte spika på slingorna tycker det blir riktigt bra.  


   


Här är det spacklat o klart för golv o väggmattor, att vi valde väggmatta o inte kakel beror på att vi bor i ett hus som byggdes på 20-talet, sedan har det byggts om o till någon gång omkring 1940, det står på berg på ena sidan så huset rör sej en aning vid temperaturskiftningar, var rädda att kakel skulle spricka hade inte varit kul.

Sedan tycker jag själv att mattan ger ett varmt mjukt intryck.


 

Nu börjar det roliga, att möblera o få in badkaret.


    

Det här är kul, för det mesta.


     


Duschhörna toa spegel o möbel och badkaret, här händer det grejjer, vad vi slet för att få upp det där karet, lätt var det inte, drygt 100kg, men med hjälp av dotter o son, samt flickvännen fick vi det på plats. Trappan var ett aber men jag gick bakom och höll i Majan o Robin som en sorts stötta, maken bar i framkanten o Frida låg på golvet där uppe o kollade så det inte gick emot någonstans. Vi fick backa ner några gånger men till slut gick det.


 


Nu ska allt kopplas in, rörmockare o elektriker har varit här o fixat sådant som vi inte får o kan göra.

   


 

Äntligen  


Men vi har hallen, trappen o gången kvar.


     

Så här blev det.


Nu ska jag se på Arga snickarn..

Ha det gött
ANNONS
Av Gunnel Sörensen - 17 mars 2011 20:37

Idag har en Arborist varit hemma hos oss och tagit ner träd, det var popplar som blivit alldeles för stora, dessutom började de bli dåliga så både hus o bilar hamnade i farosonen.

Eftersom vi inte själva hade möjlighet att ta ner dessa stora träd tillkallades en specialist, en skicklig trädfällare som snabbt klättrade upp i träden o sågade ner desamma.

 Det hela tog inte lång tid, knappt 2 timmar, nu kan vårstormen komma utan att vi behöver vara rädda för att träden ska dimpa ner på oss.      


  


 


 


  


   


   


   


   

   


  


   


   


   


Visst får man säga att de är skickliga dessa Arborister.

Foto:Erling Sörensen

Ha det gött    

ANNONS
Av Gunnel Sörensen - 27 februari 2011 18:56

Att renovera ett kök !


Att renovera ett kök är nästan som att bygga nytt, i alla fall hos oss.

Vi gjorde en ritning, och gjorde om, och om igen, tills vi var nöjda, åkte ner till IKEA fick lite hälp, sedan var det bara att beställa köket, smidigt.


  


Här är vårt gamla kök, det är 30 år sedan vi gjorde i ordning här, barna var små o vi renoverade huset efter hand. Det jag tyckte var svårast med en renovering var att vi kanske skulle bli tvugna att ta bort skafferiet, tyckte det var så fint o praktisk.


Ja då var det bara att börja riva ut, skåp golv o tak, golvet var isolerat med sågspån.

det tog tid att ösa upp o köra ut allt + att det var mycket dammigt. Vi jobbade oss framåt o flyttade spisen allt eftersom, men snart var det dags att slänga ut även den.


Att det kan vara så jobbigt att fixa till ett så litet rum...    

  


Som vanligt händer det oförudsedda saker när man minst vill det, elemntet började läcka. Så typiskt mitt i all röran fick vi riva isär det. vilket ju förde med sej en massa extra arbete.Spisen är ute o golvet är snart färdigisolerat. Nu lagar vi mat på en liten portabel spis med två kokplattor, den står på golvet i vardagsrummet. Det går bättre än jag hade trott, man vänjer sej fort vid primitivt liv.

Här är mitt kära skafferi borta, fast det känns ganska skönt, så mycket jag samlat på mej där, nu är allt slängt, som jag inte behöver   


Vi hittade gamla tidningar i trossbotten, från 40-talet, vi lade tillbaka några + att vi lade in tidningar från vårt datum. Kanske näste renoverare hittar dom o tycker det är lite kul.


  

  

Det här var ju ett aber, här har spisen o en vedpanna stått, det var nivåskillnad o det var svårt att få bort stenen o cementen, men vi lyckades. Här har vi byggt upp med bräder o gammalt golv för att få en jämn yta. Väggen är oxå igenmurad o fin. Mycket sådant där jobb som man inte tänker på men som måste fixas.


  


Visst är det underbart !!!!! vi har ett golv, slipper balansera på bjälkarna   

Skafferihörnet var lite svårt att få till, det var liksom inbyggt i väggen o taket, men det mesta går att lösa.

På väggen vid diskbänken skiljde det rätt mycket, den lutade utåt, här fick vi lägga i mellan så allt blev rakt o fint, de nya skåpen skulle ju sitta rätt.

Gipsplattorna är snart färdigsata, så underbart när köket börjar kännas helt, det blir liksom renare när allt underarbete försvinner.

Spacklat o klart, då var det dags för golvläggning, vi valde ett lite ljusare eklaminatgolv, ville haft ett mörkt men det gick inte att få tag på just när vi behövde det.

 Det börjar kännas riktigt bra men vi är ganska trötta, man vill att det ska ta slut någon gång så man får vila.  

   

Si så där, sim sala bim, ja om det ändå varit så lätt, men faktum är att skåpen från IKEA var enkla att montera o sätta upp, det gick snabbt. Tapeterna fick maken sätta upp nästan själv, jag for ner för trappen o drog ut ledbanden så foten såg ut som en fotboll, jag kunde faktiskt sitta på golvet o skicka saker till honom.

Nu har vi kaklet kvar lite lister o några lampor.   

Det här tyckte jag blev snyggt mot ekskivorna, fick hjälp av sonen o dottern med designen av kakelplattorna. Sedan var det bara att sätta igång, gjorde ett mönster som vi följde, sedan lade jag upp plattor o maken satte dit dom, snabbt o bra.

   

Här har även slottinkyl o frys kommit på plats, vi fick vara försökspiloter hos e-lux så de kostade oss inget, vi hjälpte i stället till med förbättringar av manualen mm.

Kisse tycker det är ganska skönt nu när det blivit lite lugnt.

  

Här är nästan allt klart, lite hyllor o tavlor fattas annars är det färdigt, SÅÅÅÅÅ SKÖNT  


  

Här har det kommit en ny lampa o vårgardiner.

Nu väntar vi bara på sommaren.

    

      Ha det bra

Av Gunnel Sörensen - 4 februari 2011 17:21


Ja det är inte alltid lätt att fånga de små liven på bild. här är några mer eller mindre misslyckade försök.

Klicka på bilden för att se den större

      

       Mmmmm... talgboll    såhär kan man oxå göra    försök fånga mej nu

 

 

                    

                         här är jag                    är du klar nu så jag får äta ifred.

 

                       

                Det här är mina frön.              oj vad det blåser, rena karusellen här.


Ja det var några bilder från en blåsig dag vid fågelbordet.

Ha det gött.

                  

Av Gunnel Sörensen - 6 januari 2011 18:10

Snart är det vår, i alla fall om jag får bestämma.

Hittade lite vårbilder, det ser så varmt o härligt ut. Ja man kan ju få drömma lite.Blåmes i det sköna vårljuset.


       


Pilfink putsar sitt näbb, Talgoxen sjunger sin fina vårserenad och Titan kämpar med ett stort frö.  


    


Grönfink och Hackspett tittar lite mistänksamt på mej, gillar nog inte det där stora ögat som följer dom hela tiden.Blåmes med sin fina vårfrisyr.


   


Bofink sjunger oxå sin vackra vårsång, då vet man att våren är här.

Åhh vad jag längtar.


Ha det gött  

Av Gunnel Sörensen - 27 december 2010 21:17

På väg ....

Ja nu är man på benen igen, det var en envis förkylning, tror jag blivit känslig för Julhelger, samma förra året, dunderförkyld på Julen.

Men som sagt nu känns det ok. såpass så jag vågade mej ut i kylan, Majan o jag tog en promenad till Far, en lagom sväng så här första dagen efter den långa vilan...

Några foton blev det så klart.


  

 Ja så här ser det ut hos oss nu, visst är det fint. Rena ytor, inget gräs att klippa eller ogräs att rensa.       

 Det är en vacker vinterdag.


  


   Mycket snö har det kommit de senaste dagarna.


    

Grannens går vid skogen o vårt hus i dimman.


  

Det här är Fars hus, visst ser det ut som om det var hämtat från sagans värld.

Vi hjälper till att få in lite ved sedan blir det kaffe.


     

Fars katter, först är det My, hon är uppfödd på flaska, har således bott här hela sitt liv, jag hittade henne under bordet, hon är väldigt kelig men har inte lärt sej gränser, det är inte lätt att fostr en katt som mäniska, man kan ju inte gärna bita tillbaka när dom bråkar, så man får passa sej för hennes klor o tänder.

Sedan har vi Sigge med de guldgula ögonen, har aldrig sett en katt med så vackra ögon. Han kom hit för ca: 7 år sedan, fann sej snart tillrätta, en mycket snäll o kelig katt som inte gör någon illa.

Nästa kisse är Lasse-Maja, han kom till far för ca:2 år sedan, en långhårig, väldigt snäll katt som ingen ville veta av, han fick namnet Lasse-Maja eftersom vi inte visste om det var en han eller honkatt,  vid ett vetrinärbesök fick vi veta att det var en han, men namnet fick han behålla.

Det var tre det, men det har kommit en till, i höstas blev Måns den 4:e kattfamiljemedlemmen, han är inte så gammal o helt klart den keligaste, han klamrar sej fast vid en o vill gärna snutta på håret om han kommer åt.


  

Visst är dom söta.


På väg hem håller solen på att gå ner, det är så vackert. 

   

       


  

Med den här bilden säger jag hej för denna gången.

Ha det så gött.

Av Gunnel Sörensen - 12 december 2010 16:25

Det är en vacker vinterdag här vid Kinne-Kulle, men kallt, så småfåglarna samlas för att få lite mat. Här är några bilder från dagens skörd.

 

 


   Högst upp i trädet satt några Dommherrhonor, vilket lustigt namn.
Nötväckan är snabb som bara den, inte så lätt att fånga.   


En mycket vanlig pose för denna fågel.       


Tycker de är så söta, små men mycket tuffa vid matbordet.

Klicka på bliderna för att se dem större.
Blåmes i sin vackra vinterskrud.       


Här är några till.
Pilfink, så fint du poserar för mej.                


Visst är dom söta.


 

Så en Talgoxe som just ska till att lyfta.


Hoppas ni tyckte om mina små vänner.

Ha det gött tills vi syns igen.         

Av Gunnel Sörensen - 30 november 2010 20:44


Klicka på bilderna för att se dem större

  

  

Nu är vi på väg till Göteborg, vi ska åka dit och fira fars 90-årsdag, det snöar lite på vägen ner men inte så det stör. Vi har tänkt gå på Liseberg o se alla miljonerna med juleljus. Tror inte Far har sett det någon gång så det ska bli riktigt roligt att få visa honom allt det fina.

Vi har bokat rum på en båt i hamnen, den ligger ganska centralt, så det blir inte så långa resor med taxin, vem vill köra i Götet en lördagskväll, inte vi i alla fall.


Far o Ingela


Vi har kommit ombord o väntar på våra rum, Erling o Stefan har gått för att hämta Göteborgspassen och samtidigt möta upp med Majan.                           


Här har vi fått in lite fika till kaffet, jättegott o jättestor.


Göteborgshjulet

 


 Nu var det dags att knalla iväg till hjulet, det står där i hamnen vackert silvervitt, båtarna som ligger där är julpyntade. Riktigt vackert är det. 


                 


Det ser verkligen respektingivande ut, när man står här nere. Ska bli roligt att se sta`n från ovan.


 

   

En sista bild innan vi går ombord, hmmm någon gömmer sej.


 

  

Jag tyckte då det var himla kul, men Far ser lite betänksam ut.


      


Lite bilder från ovan.


    


Jag tar några bilder från Taxin, tycker det är riktigt vackert från denna vinkel.


  


Liseberg

 

Nu blir det juleljus så det förslår, det blir ju bara fler för varje år, mycket vackert, lite för mycket folk för min smak, men nu är det ju för Fars skull vi är här.          


Vem går och vinner en jättestor chokladkaka om inte Far, men fler får hjälpas åt att bära.


              


Nu måste vi hitta någonstans att äta lite, men oj så mycket folk det är överallt, hittar till slut ett ställe där vi går in, alla bord är upptagna men en mysig brasa brinner o det ser varmt o skönt ut. Några ställer sej i kö medan vi andra letar bord, vi har gått ett varv o är tillbaka vid brasan, då reser sej en familj, så`n himla tur, trodde vi skulle få stå o äta våra mackor.


Efter ytterligare någon timme beger vi oss hemåt båten, man blr lite hungrig av allt gående.
     


I väntan på taxin, jag trycker kameran mot en stolpe för att få en lång ganska skakfri exponering o det blev en bild på statslivet. 


Tillbaka på båten sitter vi o väntar på maten, Far tycker det har varit en rolig eftermiddag, det tycker vi alla, men nu är vi lite trötta o i morgon ska vi på Universeum.


  


Kvällsbild från hyttfönstret över hamnen.


Ha det så gött tills vi ses igen.

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se